Τεχνητή νοημοσύνη και καρκίνος του μαστού

Τεχνητή νοημοσύνη και καρκίνος του μαστού

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το μοντέλο αυτό με την ονομασία AsymMirai.

Έχει την δυνατότητα να αναλύει ασυμμετρίες μεταξύ των ιστών του αριστερού και του δεξιού μαστού στις μαστογραφίες, προβλέποντας την εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε 1, 3 ή 5 χρόνια, με υψηλή αξιοπιστία και ακρίβεια. Η χρήση της τεχνολογίας με αυτόν τον τρόπο είναι εντυπωσιακή. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει σωστή πρόληψη, αλλά και να αποφεύγονται περιττές εξετάσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και πιο σωστά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο επικεφαλής ερευνητής Jon Donnelly, δήλωσε ότι η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για την μεγαλύτερη συμβολή της τεχνολογίας στην ιατρική διάγνωση και φροντίδα των ασθενών. Ωστόσο μέχρι στιγμής η αξιοπιστία διαφόρων μοντέλων που αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένου του AsymMirai, δεν είναι αρκετή και υπάρχει ακόμα μια επιφύλαξη από την ιατρική κοινότητα.

Ο Donnelly περιέγραψε το AsymMirai ως μια απλούστερη, πιο διαφανή και πιο εύχρηστη έκδοση του Mirai, ενός πρωτοποριακού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που έγινε πρωτοσέλιδο το 2021 με την υπόσχεσή του να προσδιορίσει με πρωτοφανή ακρίβεια αν ένας ασθενής είναι πιθανό να πάθει καρκίνο του μαστού μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Πηγή